Vodonoska push-to-call

Почистване на септични ями за област София на конкурентни цени. Екипът на vodonoska.com предлага услугата със собствена специализирана техника. Необходимост от редовно машинно почистване имат хиляди имоти в България. Това се случва в населени места, където все още не е изградена централна канализация и няма пречиствателни станции за отпадните води. Такова е положението все още в някои столични квартали, села около града и вили. Тук на помощ идват машините с помпи за изпомпване и отводняване на септични ями.

Обадете се на дежурния телефон на vodonoska.com 0878 777 807 и направете своята заявка за професионална услуга. Мобилен екип на Vodonoska.com ще Ви посети на адреса и ще извърши отводняването на ямата Ви с лекота. Ако сте наш редовен клиент, то вече знаете, че извършваме почистване на септични ями на добри цени и в кратки срокове.

почистване на септични ями

Техника за отводняване на септични ями

Ние разполагаме с модерна и мощна техника с различен дебит и вместимост в зависимост от обема на септичната яма за отводняване и изпомпване. С нашите вакуум каналопочистващи системи отводняване и почистване септични ями, шахти и сепаратори. Техниката ни е нова и от висок клас, което наред с отлично обучения персонал е предпоставка за високо качество! Това слага край на старите фекалки от миналото. Екипът на Vodonoska.com е оборудван със специална техника за разбиване на твърдите елементи и отлагания в септичната яма. Така контейнерът Ви ще бъде почистен до дъно. По желание на клиента можем да направим и дезинфекция на контейнера със бактерициден химикал. Това намалява и отпадните миризми с поне 50%.

Почистване на септични ями (абонаментна услуга)

Уважаеми клиенти на vodonoska.com, ако Ви се налага често да викате фирма за почистване на септични ями, то е добре да помислите за абонаментно обслужване. Сключвайки договор за абонамент за почистване Вие ще си спестите средства (чрез по-ниска цена), време за организация на нещата и ще имате гарантирана регулярност на услугата. Така Вашият контейнер никога няма да прелее или да се задръсти.

отпушване на канали и септични ями

Нашите ВиК услуги за София: почистване на септични ями

Не се доверявайте на случайни компании със съмнителна репутация, стара и морално негодна техника, необучени работници и гаражни ВиК фирми. Изберете утвърдена с годините компания, работеща на нормални цени! Нашите ВиК услуги (вкл. почистване на септични контейнери) са достъпни за всички! Разгледайте всички подробности на бързата услуга тук.

Разновидности на септични ями и почистването им

В нашата страна се ползват няколко рзновидности на септичните ями. Те се делят според обема си и пропускливостта си на отпадните води. Най-масови са отходните ями с една или две камери на контейнера. Не се среща често такива с повече отделения. В септичните ями мръсната вода стои до 72 часа и след това следва да се отведат. Твърдите елементи падат на дъното на ямата и после стават на утайка. Повечето мръсна вода обикновено се просмуква надолу в почвата и попива. Останалото обаче трябва да се изпомпи и почисти.

Почистване на септични ями софия

Повече за устройството и работата на септичните ями може да научите в това видео.

Какво представляват изгребните септични ями?

Този вид септични ями са изработени от висококачествен и устойчив полиетилен. Той е с дълъг експлоатационен срок (до 35 г.) и надеждно решение за септична яма. Изгребни ями се монтират най-често в селата в еднофамилни къщи и вили. Обикновено капацитетът им е между 1 до 6 кубика като обем.

Предимства на изгребните септични ями:

 •  Надеждни са и са 100% водоустойчиви
 •  Лесни за почистване и измиване
 •  Могат да бъдат монтирани на всякакви терени, вкл. с наклон.
 •  Имат опция за монтаж на преливна тръба и допълнителни модули за увеличаване на капацитета
 •  Отговарят на съвременните санитарно-хигиенни норми и не отделят миризма

Изгребните септични ями се почистват по-лесно и при процедурата миризмата е сведена до минимум.

изпомпване на септични ями цена

Процес на утаяване в ямата

Мръсната вода престоява в септичната яма между три и пет дни. По-тежките елементи падат на дъното на септичната яма и се пречистват анаеробно. Леките елементи, като мазнини например, излизат на най-отгоре в контейнера и образуват пяна. При едно и дву-камерните септични ями на лице е директна опастност от преливане в рамките на седмици. Затова е необходимо да се потърси професионална ВиК. Евроканал ЕООД разполага с нова модернатехника за прочистване на септични ями, както и 5 камиона-цистерни, с който се изпомпва мръсната вода. Екипът ни има и апаратура за разбиване на твърди утайки и отлагания по дъното на ямата. Можем да предложим и препарати за дезинфекция на контейнера.

Какво е важно да се спазва при монтаж на септична яма?
услуга почистване на септични ями
 • Ямата следва да е ситуирана на 10-15 метра от къщата от страната на наклона на земята. Важно е да е поне на един 1 километър до съседен кладенец по наклона. Това следва да проучите съседите и намеренията им за кладенци преди да изграждате септични ями и шахти
 • Отходната тръба от къщата към ямата следва да е максимално права. Не бива да прави завои и чупки, защото това може да предизвиква запушване. Следете и да има правилен наклон
 • А именно: наклонът на тръбата за мръсен канал следва да е над 3-5% в посока към септичния контейнер
 • За останалото ще Ви посъветва фирмата

Правилно почистване на септична яма

Септичните ями са специални устройства, които се използват за пречистване на количество отпадъчни води посредством механични и биологични методи. В такива съоръжения фекалните битови отпадъчни води се утаяват и след това се обработват анаеробно. Тези процеси са придружени от валежи.

Битовите и фекалните отпадни води, попадащи в септичната яма, първоначално се утаяват.

Образуваната утайка ферментира дълго време под действието на анаеробни бактерии и в крайна сметка се превръща в утайка. След това избистрените вече отпадъчни води следват във филтърния кладенец, а след него попадат в дренажната мрежа, откъдето, равномерно разпределени, отиват в почвата. Но образуваната утайка не напуска септичната яма и затова е необходимо периодично да се отстранява от там. Цените са в голям диапазон: между 250 и 550 лв. в зависмост от адреса на имота, сложността на ямата, размерът й и др. фактори.

почистване на септични ями цени от 250 лв.

Методи за почистване на септични ями

Препоръката е да почиствате септичните ями поне веднъж годишно. Като е задължително около 20% от утайката да се оставя, за да може ферментацията да протича по-бързо. В остатъка от утайката се съдържат анаеробни бактерии, които бързо се размножават в новопостъпилите отпадъчни води. Ако цялата утайка се отстрани, тогава ще трябва да мине известно време, преди да се образуват нови бактерии.

В случай, че септичната яма е проектирана по такъв начин, че има налични тръби за тиня, тогава излишната утайка се отстранява от септичната яма под действието на хидростатично налягане през тези тръби. Ако няма такива тръби, утайката се отстранява с помощта на вакуумна помпа през специални дюзи или с помощта на канализационни машини.

 • Ако септичната яма е инсталирана и функционира правилно, тогава нейните тръбопроводи не изискват редовно почистване, а само в случай на запушване.

Ако дължината на канализационния тръбопровод е повече от 5 метра или ако има завои, тогава той трябва да бъде оборудван с шахта. През шахтата ще е удобно да се проследява състоянието на тръбопровода, също и да се почиства. Важно е също да се извършва редовно диагностика на канализационните тръби. Така ще може да се предотврати запушването на системата.

Най-простият метод за почистване на септична яма е автоматизираното отстраняване на активната утайка и други замърсители от септичната яма.

Използването на този метод е възможно, когато проектирането на септични ями предвижда специални резервоари за съхранение, в които излишната утайка и други примеси се изхвърлят с помощта на помпи и филтри. Процесът на почистване на септичната яма се изразява в премахване на пълния резервоар и инсталирането нов, празен резервоар на негово място.

Този метод дава възможност визуално да се преценява степента на запълване на резервоарите, състоянието на септичната яма се наблюдава лесно, без проблеми.

Отстраняване на активна утайка

Колко често трябва да се изпомпва и изпразва септичната яма?

Като общо правило, септична яма трябва да се изпомпва и изпразва на всеки 3 до 5 години. Домовете извън града могат да разчитат на септични ями, тъй като нямат достъп до градските канализационни линии. Септичната система е екологично чист, безопасен и естествен начин за управление на битовите отпадъци. При правилна грижа, поддръжка и изпомпване на септична яма, системата за септична яма може да продължи десетилетия.

Когато домът има септична система, отпадъчните води напускат къщата и влизат в резервоара, където отделят твърди частици, течни отпадъци (наречени отпадъчни води) и измет. Тъй като твърдите вещества (или утайките) са по-тежки, те ще се утаят на дъното, където бактериите и микроорганизмите ще ги консумират и разтварят. Утайката, съставена от масла, мазнини и грес, е по-лека и ще изплува на върха. Средният слой на водните отпадъчни води ще излезе от резервоара, като пътува през перфорирани подземни тръби до дренажно или излугващо поле.

Чакълът, скалите и почвата действат като филтрираща система за пречистване на водата, докато се връща в системата на подземните води. С течение на времето твърде много утайка ще намали способността на бактериите да разграждат отпадъците или да преливат в дренажното поле. Ето защо почистването на септична яма е от съществено значение.

Възможно ли е да се изпомпва септична яма през зимата?

Възможно е да изпомпвате резервоара си през зимата, но обикновено е по-трудно и по-скъпо. Сложността на изпомпването на септични ями през зимата няма нищо общо с помпено оборудване. Най-големият проблем обикновено е достъпът до вашия имот и достъпът до септичната яма, след като камионът най-накрая паркира във вашия комплекс. Ако има твърде много сняг, може да се наложи гребене с лопата, което допълнително усложнява процеса. Но достъпността не е единственото предизвикателство през зимата. Ето две други известни септични предизвикателства през зимата.

 • Уплътнен сняг – движението над септичната яма или дренажното поле причинява уплътняване на почвата и снега. При нормални обстоятелства снегът осигурява добра изолация и така температурите на замръзване не влияят на септичната яма. Въпреки това, уплътняването на почвата със снега означава, че снегът вече няма да действа като изолация на почвата и септичната яма. Това може да доведе до замръзване на вашия резервоар. За да избегнете това, избягвайте шофиране или преместване на тежки машини над вашата септична яма или зона за отводняване.
 • Замразени компоненти на резервоара – Замразените компоненти на резервоара забавят скоростта на метаболизма на анаеробните бактерии, което означава, че бактериите няма да разграждат по подходящ начин отпадъците. Течовете на казанчетата и душовете през зимата трябва да бъдат отстранени незабавно. Водата, която се движи през пълнителя на малки капчици, може лесно да замръзне в тръбите. За да избегнете замръзнали компоненти, препоръчително е да поддържате системата активна, като използвате вода всеки ден. Колкото и изкушаващо да е, не наливайте антифриз, защото това всъщност ще разруши системата, като убие полезните бактерии.

Почистването на септични ями е важно за поддържането на здравословна среда и предотвратяване на замърсяване на околната среда.

Представяме ви някои полезни съвети за почистване на септични ями:

Редовно почистване: Септичната яма трябва да се почиства редовно. Времето за почистване зависи от размера на ямата и от броя на хората, които я използват. Обикновено е препоръчително да се почиства на всеки 1-3 години.

Не хвърляйте неподходящи материали: В септичната яма не трябва да хвърляте неподходящи материали като пластмаса, масло, бои и други вещества, които могат да замърсят водата и да нарушат процеса на разлагане на отпадъците.

Използвайте бактерии: Използването на бактерии може да помогне за бързото разлагане на отпадъците и за по-ефективното почистване на септичната яма. Можете да закупите специални бактерии за почистване на септични ями от магазини за строителни материали.

Осигурете достъп: За да може да се почисти септичната яма, е необходимо да има достъп до нея. Уверете се, че капакът е лесно достъпен и може да се отваря без проблеми.

Обръщайте внимание на сигналите: Внимавайте за сигналите, че септичната яма има нужда от почистване, като например бавно оттичане на водата, неприятни миризми или преливане на отпадъците.

Използвайте професионални услуги: Почистването на септични ями може да бъде трудно и опасно. Ако не сте сигурни как да го направите правилно, най-добре е да наемете професионална компания, която да се грижи за почистването на септичната яма.

работа по септични контейнери

Поради уникалните предизвикателства, пред които са изправени септичните системи през зимата, препоръчително е да изпомпвате резервоара точно преди началото на зимния сезон. Това е особено така, ако забележите, че резервоарът е почти пълен или ако резервоарът ви не е бил изпомпван през последните 3 -5 години.

Отводняване на септични ями в София


Техника за отводняване 
Разполагаме с модерна и мощна техника с различен дебит и вместимост в зависимост от обема на септичната яма за отводняване и изпомпване. С нашите вакуум каналопочистващи системи отводняване и почистване септични ями, шахти и сепаратори.

Абонаментна услуга почистване на септични ями
Сключвайки договор за абонамент за почистване с нас, Вие ще си спестите средства (чрез по-ниска цена), време за организация на нещата и ще имате гарантирана регулярност на услугата.

Предимства на изгребните септични ями
Могат да бъдат монтирани на всякакви терени, вкл. с наклон и имат опция за монтаж на преливна тръба и допълнителни модули за увеличаване на капацитета.
Какво е важно да се спазва при монтаж на септична ямаДа е ситуирана на 10-15 метра от къщата от страната на наклона на земята. Важно е да е поне на един 1 километър до съседен кладенец по наклона.
Дежурен телефонОбадете се на дежурния ни телефон 0878 777 807 и направете своята заявка за професионална услуга по почистване на септична яма!
почистване и отводняване на септични ями

Често задавани въпроси


Въпрос: За колко време идва екип за отводняване на септична яма?

Отговор: Стандартно екипът ни ще е при Вас на адреса до 2-3 часа. Ако е по-натоварен ден, ще реагираме в рамките на работния ден. Възможно е да дойдем и по-бързо, ако имаме свободен екип в района Ви.

Въпрос: Каква е цената за почистване на септична яма?

Отговор: Цената зависи винаги от няколко фактора – вида на ямата, подстъп, отдалеченост на населеното място от София и др. За да Ви дадем точна цена, моля се обадете по телефон. Фирмата ни е лицензирана и работи на съвсем нормални цени.

Въпрос: Работите ли през уикендите?

Отговор: Vodonoska.com и екипите ни работят в събота до 14.00ч. Неделя е почивен ден за нас и не извършваме ВиК услуги.

Въпрос: Разполагате ли с лиценз?

Отговор: Vodonoska.com се оперира от фирма Евроканал ЕООД, която е лицензирана със Сертификат ISO 14001:2005 – интегриране на система за управление по отношение на околната среда.


Споделете в: