Vodonoska push-to-call
Първа помощ при запушен канал в кухнята

Запушен канал: 6 лесни действия за отстраняване на проблема и отпушване на канала.

Първа помощ при запушен канал в кухнята – тел.: 0878 777 807

Напълно възможно е, за да прочистите замърсяването на мивката Ви в кухнята, да са достатъчни следните лесни и абсолютно безвредни за всички видове тръби действия.

1. Прочистваме тръбите с вряла вода при запушен канал

Това е нещо като първа помощ при запушени канализации и често е напълно достатъчно да се отстрани проблемът. Ако тръбите са стоманени, изливаме в канала около 1 литър вряла вода и изчакваме 20 минути. За да прочистим пластмасовите тръби, просто трябва да пуснем горещата вода от крана отново за около 20 минути (температурата на водата да не е по-висока от 60 градуса). Ако запушването не е много плътно, ще се излее в канализацията. Проверяваме резултата като пуснем малка струя вода. Няма достатъчно добър резултат? Пробваме с друго действие за отпушване на канала.

2. Прочистване на запушените тръби с бутало

Плътно запушваме всички отвори на мивката с мокър плат, за да спрем преминаването на въздух и за да осигурим хидравличен стълб. Притискаме буталото силно към мястото на излива, след което рязко го изтегляме към себе си. Повтаряме тези действия няколко пъти, за да разбием задръстването на малки части. Проверяваме резултата като пуснем малка струя вода. Пускаме поток гореща вода за няколко минути, за да може замърсяването от нашия запушен канал да изтече успешно в канализацията.

Идея: Ако нямате под ръка бутало и замърсяването не е тежко, можем да използваме чаша за вода и хавлиена кърпа. Действията са същите: притискаме към канала – рязко издърпваме. Ако имате две мивки една до друга, ще са Ви нужни два вендуза, които да използвате едновременно. Докато прочиствате едната мивка, следва да затворите изтичането и на другата мивка. Това ще създаде голяма сила на всмукване. Ако не разполагате с второ бутало, тогава затворете канала с влажна кърпа и го притиснете с ръка.

3. Прочистване на тръбите в кухнята от мазнини с помощта на сода и сол.

Замърсяване и запушване често се случва от образуването на изобилие от втвърдила се мазнина по тръбите. В този случай за отстраняване на проблема ще помогнат обикновените сол и сода.

Половин чаша сол и 1 чаша сода разтваряме в една чаша вода, изливаме сместа в канала на мивката и чакаме 5-10 минути.  С помощта на бутало действаме, както е описано по-горе (2) за отпушване на канала. Задължително промиваме тръбите с поток гореща вода за добро отпушване на канала.

Прочистване на тръбите в кухнята от мазнини с помощта на сода и сол

4. Отстраняване на замърсяването с оцет и сода.

Това е още един домашен начин на почистване на тръбите в кухнята – с оцет и сода. Получава се силна пяна, образувана в резултат на химична реакция на тези съставки, която ще разтвори замъсяването.

Изсипете в канала на мивката 150 гр.сода, отгоре изсипете същото количество 9%-ен оцет. Запушете отвора с тапа, за да не излиза пяната. Изчакайте две минути, след което пуснете с пулна сила горещата вода – това ще помогне допълнително да се пробие запушването.

5. Ако у дома няма сода, можете да използвате Алка-Зелцер за отпушване на канали

Той също може да прочисти средно запушен сифон. Тук има още един плюс – неприятната миризма от мивката ще изчезне.

Пуснете в канала 2 хапчета Алка-Зелцер и залейте с една чаша 9%ен оцет. След 2 минути пуснете гореща вода с пълна сила.

 6. Има начин да изчистите запушен канал с помощта на прахосмукачката.

Ако имате такава с функция издухване, супер! Обърнете тръбата на прахосмукачката с парче плат така, че плътно да затвори отвора на канала. Силният въздушен поток от прахосмукачката ще прокара запушеното.

Когато домашните средства не помагат и проблемът не е решен

Това означава, че запушването е голямо и плътно. Не бързайте да викате водопроводчик или да разбивате сифона. Използвайте химични средства, продават се в магазините или пък използвайте санитарен технически прът за отпушване на канали.

изчистване на запушен канал с помощта на прахосмукачка

7. Каналочистачка при запушване

Санитарният технически прът (каналочистачка) е металическо приспособление с дълга и гъвкава дръжка (можете да го купите в магазините). Този метод е ефикасен за метални тръби. За пластмасови не е подходящ, има риск да се повредят от механичен натиск при отпушване на канала.

Каналочистачката се вкарва в тръбата и се навива. Можете да решите дали движенията да бъдат навътре или навън. Периодически сипвайте вода в мивката, за да може потокът вода да измива освободеното запушване. Пуснете гореща вода за няколко минути, за да се изтекат всички останали замърсявания.

Подсказка: Ако нямате каналочистачка, за отпушване на канали можете да използвате обикновена метална закачалка. Завийте я на единия край и третирайте Вашия канал.

За услуга по отпушване на канали в жк Люлин – вижте тук!

Запушен канал в кухнята или банята?

Когато използването на вакуум или химическите препаратите не Ви помагат, може би имате по-сериозен проблем като запушен канал. Канализационната линия е основната тръба и пътната артерия за всички водопроводни системи във вашия имот. Ако тя се запуши, могат да възникнат много по-големи проблеми. И така, какви са някои предупредителни знаци, че вашата канализационна линия е запушена?

  • Гъркащи звуци, идващи от канала или тръбата
  • Каналите в дома Ви  не се оттичат добре – има запушване
  • Отпадните води се връщат
  • Забелязвате отломки, като кора или твърди отпадъци, във ВИК тръбата
При запушен каналНай-доброто решение е вряща вода. Това може да звучи много просто, но работи страхотно. 1-2 литра вряла вода, в зависимост от запушването, може да ви избави от запушването. В зависимост от запушването на канала, броят литри вряща вода, ще се увеличава в зависимост от степента на натрупване на остатъчни мазнини. Ако не получите резултати с 1-2 литра, е необходимо да излеете повече, докато водата не  започне да тече свободно отново.
Солена вода за отпушване на каналРазбъркайте разтвор от 1/2 чаша сол в 4 литра вода. Изсипете солената вода в загрята тенджера. Разтворът не трябва да завира. Изсипете загрятата солена вода в запушения канал.
Сода за хляб и оцетИзсипете 1/2 чаша сода за хляб в канала, след това 1 чаша бял оцет. Покрийте канала и оставете сместа да престои между 30 минути до 1 час. След третирането със сода и оцет, изсипете 2 литра вряла вода. Прилагането на разтвора не само води до отпушване на канала, но помага и за миризмата.
Отпушване на канал със закачалка за дрехиВземете метална закачалка за дрехи, от която вече нямате нужда. Разгънете я, докато не добие форма на продълговата тел, която може да влезе в канала. 
Периодично поддържане на тръбитеЗа периодично поддържане на вътрешността на тръбите на канализацията е достатъчно да изсипвате вряла вода, превантивно. 

Често задавани въпроси

Кое е най-доброто домашно средство за почистване на канали?

Определено е сода за хляб и оцет. Тази комбинация може да е едно от най-добрите домашни почистващи препарати за отпушване на канал.

За лесна работа по отпушване, можете да очаквате професионален водопроводчик да почисти каналите ви с помощта на моторизиран дренажен шнек (понякога наричан дренажна змия), който може да се погрижи за почти всякакъв размер на запушване в тръба.

Дренажните змии могат да повредят тръбите. Въпреки че се водят като устройства, които са лесни за използване от всеки, дренажните змии могат да бъдат трудни за управление и ако се използват неправилно, могат да повредят тръбите. Старите тръби в много домове са поцинковани или покрити с цинк, което е направено, за да се предотврати ръждясването или корозия на тръбата.

Оценете ни!
[Общо: 13 Оценка: 4.7]
Първа помощ при запушен канал в кухнята
Споделете в: